2010-07-31

Att välja rätt metod för sin viktminskning

Många diskuterar vilka metoder som funkar och inte funkar för att gå ner i vikt och hålla vikten. Ska man välja LCHF, GI, viktväktarna, tallriksmodellen, soppor/shakes... Men det är ju faktiskt så att alla metoder fungerar. För att man ska lyckas handlar det helt enkelt om 2 saker:

1. Vilken metod passar Dig bäst?
2. Äter man mer kalorier än vad man förbrukar så går man upp i vikt.


Det viktigaste man ska tänka på när man väljer metod är alltså hur man kan tänka sig att leva för resten av livet.
För mig är t ex LCHF inget alternativ. Jag tycker om kolhydrater som potatis, ris och pasta och vill inte välja bort det helt ur mitt liv (dock minska intaget). Därmed inte sagt att LCHF-metoden inte fungerar - för det gör den om man håller sig till den.

För mig är tallriksmodellen det som gäller. Jag får äta vad jag vill men måste ha koll på mitt kaloriintag.

Många kickstartar sin viktnedgång med soppor/shakes. Det fungerar också, men man måste ha en god plan vad man skall gå över till den dagen man ska äta vanlig mat.

Det handlar inte bara om en viktnedgång på några månader. Det handlar om att ändra livsstil - för resten av livet. För det finns inga genvägar.

Men kan man aldrig få unna sig något?
Självklart får man unna sig att äta onyttigt någon gång i bland. Men det är just det: ibland. Det är så lätt att ibland blir oftare och oftare om man inte tänker sig för. Så har det varit för mig många gånger och säkert för många av er andra också.

Jag tycker det är jätteintressant att lyssna på andra som går ner i vikt och deras erfarenheter. För alla är vi olika.
Jag vill gärna veta mer om dig som läser min blogg!
Vilken metod använder du dig av? Vad fungerar för dig?
Postat i Tips | Comment (5) kommentarer Trackbacks ()

2010-07-31

Ny design... igen!

Jag har lite svårt för att välja design på bloggen.
Nu har jag hittat den här från www.kaxigt.com som heter Daisy Gray. Vad tycker ni? Jag gillar. Funderar dock på att minska storleken på inläggsrubrikerna. Ska bara komma på hur jag gör först ;)

Lillan hon mår riktigt risigt stackarn. När jag sa att vi kunde titta lite på barnprogram så vände hon sig om i soffan och bad mig stänga av TV'n. När en 3-åring säger så, då mår man inte så bra.
Postat i Allmänt | Comment (0) kommentarer Trackbacks ()

2010-07-31

Kämpar på och fasar för halsflussen

Det verkar som halsflussen har smugit in i vårt hus. Lillan är febrig och supersvullen i halsen. Hon kan inte behålla något hon äter och bara ligger och halvsover i sin säng. Kanske är det inte halsfluss utan en vanlig förkylning men jag känner igen symptomen och dessutom är det många häromkring som har/har haft det nu. Jag hade ofta halsfluss när jag var yngre och fick till slut ta bort halsmandlarna för att jag hade sådana problem med det. Synd om min lilla plutta är det i alla fall. Jag hoppas att hon repar sig snart. Ingen höjdare att må så dåligt inför sista semesterveckan. Hoppas att ingen annan i familjen blir smittad.

Tog min vanliga morgonpromenad idag och det var som hela jag var i otakt på något vis. Svårt att förklara. Var helt slut när jag kom hem (fick i och för sig jobba i motvind större delen av sträckan) och nu har jag ont i benmusklerna. Hoppas verkligen inte att jag har fått basiluskerna i kroppen. Vill inte bli sjuk nu!!

Har precis ätit en god regnbågslax, tillagad i ugn, med lite färskpotatis och romsås gjord på lättcremefraiche och lite grönsaker till. Knappt 500 kcal. Så gott så!!

Nu ska jag ta o gosa med lillan i soffan en stund. Titta på någon härlig barnfilm kanske.
Postat i Allmänt | Comment (0) kommentarer Trackbacks ()

2010-07-30

Okej... Lite före-bilder...

Dock har jag manipulerat så det inte längre är exakta foton. Så här får räcka så länge! :)

Postat i foton | Comment (2) kommentarer Trackbacks ()

2010-07-30

Att skriva ner allt jag äter...

...är A och O för att jag ska lyckas med min viktnedgång, då jag räknar kalorier som jag äter. Jag får alltså äta vad jag vill, men jag försöker äta enligt tallriksmodellen och dra ner lite på kolhydrater och fett. Jag är som sagt medlem på www.viktklubb.se - jag tittar inte speciellt mkt på deras recept, även om de har väldigt mycket sådant för den som vill, men jag gillar deras personliga sida där jag kan fylla i allt jag äter. Jag har klippt o klistrat lite för att ni ska se hur en dags schema kan se ut:


Nu är det väldigt smått, vilket jag är medveten om, men ni kanske får ett någorlunda hum om det hela. Vill bara tipsa er om detta verktyg för det är väldigt bra! Jag försöker dock att hålla mig till 1500 kcal, men gråter inte blod om jag får i mig 1700 kcal. :)

Jag hittade förresten en blogg häromdagen som har samlat en massa viktbloggar, den vill jag också tipsa er om! Den heter Viktbloggarna och jag har den även under länkarna till vänster! Kika in där, jag lovar att ni blir inspirerade!

Jag tog "förebilder" på mig själv förrut idag endast iklädd underkläder (jag vet, jag borde tagit dem för ett par veckor sedan). Jag kan säga att jag inte är riktigt redo att visa dem för hela världen än. Det är jag och min sambo som får se dem så länge. Men så fort jag droppat i vikt lite mer och man kan se en skillnad, så kan ni få se en glimt. It wasn't pretty...!!!

Idag regnar det för fullt, men jag tog min powerpromenad i morse ändå. Har gett mig fasen på att röra på mig oavsett väder. Och det är extra skönt att komma hem efter en blåsig och regnig promenad. :)

Ha en fortsatt trevlig fredag!!

Postat i Tips | Comment (7) kommentarer Trackbacks ()

2010-07-30

Hur man lyckas gå ner i vikt OCH bibehålla vikten

Vilken rubrik va? Fundera på den en stund. Vad är det som egentligen krävs för att sluta ett livslångt kontrakt med dig själv att för all framtid hålla vikten?

Jag har gått ner i vikt flera gånger. Det har gått jättebra. Men sedan har någonting hänt, som gjort att jag tappat fokus och släppt på gränserna. Och vips, plötsligt har jag gått upp en massa i vikt igen. Och för mig har det alltid varit självklart varför. "Jag älskar mat". "Jag har låtit mig själv unna mig".

Jag vet precis vad som krävs för att jag ska gå ner i vikt. Men en sak slog mig. Och det HÅRT, som en rejäl slägga, när jag började läsa den här boken...



För det var då jag insåg varför jag är överviktig. varför jag inte klarar att bibehålla en normal vikt.
Min övervikt bottnar sig i många saker. Små små saker som präglat mig sedan jag var ett barn. Min uppväxt, familjens sätt att hantera mat, min personlighet kontra klasskamrater, min knäskada på högstadiet... Små små saker som händer i livet, har påverkat den jag är idag och mitt sätt att förhålla mig till mat.

Att långsiktigt hålla vikten handlar inte bara om att hålla kalorierna. Det handlar om att göra upp med sig själv. Att fundera kring varför man åt den där marabou mjölkchokladen den där eftermiddagen eller varför man tog en portion till den där dagen på buffén fast man egentligen var mätt.

Så här står det på baksidan av boken:
"Varför äter jag fel när jag vet hur jag ska äta rätt? Varför står jag inte emot suget efter att stoppa något i munnen? Varför kan jag inte behålla viktnedgången?

Alla bantare som använt sig av olika dieter vet hur svårt det är att gå ner i vikt och behålla viktminskningen. Det beror på att övervikt i första hand inte handlar om mat utan om självbild, stress och negativa känslor. För att lyckas behöver man därför ta reda på varför man äter fel och få kontroll över sitt ätande.

Nya forskarstudier vid Karolinska Institutet visar att den här bokens metod ger både önskad viktminskning och bestående viktnedgång. Du får i nio steg kunskap om hur du stärker din egen självkänsla, förändrar negativa tankemönster, löser vardagsproblem och förändrar ditt ätbeteende långsiktigt. Du får också hjälp att våga stå för den du är och lyfta fram dig själv på ett positivt sätt. Helt enkelt möjlighet att komma tillrätta med din övervikt en gång för alla...."

Det var framförallt den här meningen som fastnade hos mig:
Vid vilka tillfällen brukar du framför allt tappa kontrollen över ditt ätande?

Just den meningen ur boken poppade upp i min hjärna i går när jag var irriterad och i förbifarten köpte en marabou mjölkchoklad i affären. Jag var irriterad över en liten dispyt och plötsligt gav det mig en anledning att få "sörja" det eller "hämnas" genom att äta choklad. Det är konstigt, men det är så vi med matproblem funkar. Och ofta utan att tänka på varför ger vi oss själva en anledning att äta, därför att vi för en kort stund känner en euforisk känsla som får oss att må bra. Men egentligen är det ju ett moment 22.

Boktipset fick jag för ungefär ett år sedan av en tjej på företagshälsan. Jag köpte boken då och tänkte ge mig i kast med viktnedgång. Men så blev jag gravid. Boken låg kvar på nattygsbordet oläst. När jag sedan fick missfall i vecka 13 började jag tröstäta en hel del. Jag var verkligen superdeppig och maten blev min tröst. Jag gick från 87 kg till 97 kg. Jag läste lite grann i boken och insåg att tröstätandet var något jag var tvungen att bearbeta och det gjorde jag. Jag gick ner några kilon, till 94 kg tror jag. Men självklart - parallellt med detta - hade jag 99% fokus på att bli gravid igen. Efter några månader, i februari, blev jag äntligen gravid igen! Men graviditeten blev inte heller denna gång som jag hade hoppats. I vecka 11 blev det missfall igen. Återigen hamnade jag i tröstätandet. När jag plötsligt såg 3 siffror på vågen, 103 kg, insåg jag att nu får det vara stopp!! Jag plockade fram boken och började läsa. Och det var precis vad jag behövde. Jag måste göra något åt min övervikt. Den är långtifrån hälsosam. Jag kan inte veta säkert att mina missfall berodde på min övervikt, men så kan det vara. Läkarna säger att övervikt inte har någon påvisad roll vid missfall. 1/3 av alla graviditeter slutar med missfall. Men även om det inte beror på det - så skadar det inte att tänka på vad man gör med sin kropp.

Jag vill bli gravid igen, vi vill ha ett syskon till vår dotter. Det kan bli om en månad eller ett halvår, det vet jag ju inte. Men det jag kan göra fram till den dagen är i alla fall att försöka gå ner i vikt och röra på mig. Att vara hälsosam helt enkelt. Det är på lång sikt jag gör det här.

Det var lite från djupet hos mig. Till dig som orkade läsa hela vägen hit, ett stort tack! :)

Postat i Tips | Comment (3) kommentarer Trackbacks ()

2010-07-29

Boktips och bloggdesign och baktramp...

...i morgon ska jag ge er ett litet boktips. En liten cliffhanger ;)

...jag håller också på att scanna lite efter någon snygg bloggdesign... jag bloggar en hel del på blogspot.com och där är det enkelt att ordna med sin bloggdesign. Men blogg.se är något svårare... Därför kan det kanske emellanåt se lite rörigt ut här på sidan. Ni får ha överseende med det.

...jag var lite irriterad igår, sista kvällen på vår semestertripp, och i samma veva skulle jag gå och handla lite mat till kvällen. Pga irritationen tappade jag greppet och köpte en liten marabou mjölkchoklad (ni vet den smala varianten med 5-6 bitar). Tryckte i mig den på vägen tillbaka till vårt boende. Skitbra. Men samtidigt som jag gjorde det tänkte jag på boken som jag ska tipsa er om i morgon. Så inget ont som inte har något gott med sig.

Boken heter "gå ner i vikt med kognitiv beteendevetenskap" och jag lovar att det inte är nån tramsig bok om hur man snabbast går ner i vikt. Den här tar upp själva kärnan till varför man har ett viktproblem, hur man går till botten med det och hur man går vidare. Men jag berättar mer i morgon. Nu ska jag vila huvudet mot mannens axel och titta en stund på televisionen.
Postat i Allmänt | Comment (2) kommentarer Trackbacks ()

2010-07-29

Bestiga berg!

Det har gått skapligt. Har förmodligen inte gått ner i vikt men inte heller upp. Däremot har jag varit duktig och promenerat en del och mest stolt över mig själv är jag över att vi besteg ett berg. Eller en kulle, kanske. Men jag skulle nog kalla det ett mindre berg. Det var riktigt tufft och blodsmaken i munnen sa att jag jobbade på hårt. Uppför var fysiskt otroligt krävande. Nerför var minst lika påfrestande på ett annat plan, mer psykiskt med rädslan att ramla. Men det gick!

I kväll har vi ätit en riktigt god räksallad. I morgon blir det tuffa tag igen för att få ner vikten några hekton kilon till måndag när det är vägning på gång igen!! :)

Det blir nog inte en viktminskning på 10% till semesterns början, men jag är nöjd med en viktminskning!
Ser fram emot när vågen står på 93 kg, då blir mitt andra delmål att gå under 90 kg. Efter det blir målet 85 kg osv 5 kg i taget. 

I morgon blir det frukost som vanligt i form av gröt och ägg.

Postat i Träning | Comment (0) kommentarer Trackbacks ()

2010-07-26

Veckans viktnedgång, vecka 2

Andra vägningen sedan start. Och jag är nöjd!!

Viktnedgång denna vecka: 2.0 kg
Viktnedgång sedan start: 5.4 kg
vikt nu: 97.6 kg
(vikt vid start: 103 kg)

Med två veckor kvar av semestern har jag alltså 4.6 kg kvar till mitt första delmål, 10 kg viktminskning.

Idag bär det iväg ett par dagar på tur och träffa olika vänner och mina föräldrar. Får se om jag har tillgång till dator och kan uppdatera någon gång, annars hörs vi igen på onsdag eller torsdag!

Ha en bra vecka!!

Postat i Veckans vikt och mått | Comment (1) kommentarer Trackbacks ()

2010-07-25

Powerwalk i regn och rusk

God morgon!!

Det var inget härligt väder att ge sig ut i dag men det var dubbelt så skönt när jag var hemma igen! Det var bara 11 grader!! Och regn och vind på det. Kändes att man skulle haft en mössa på sig. I mitten på sommaren!

Nu blir det gröt, ägg och kaffe till frukost.
Vågen stod för övrigt på 98,6 idag! :) Får se vad det hamnar på i morgon när det är invägningsdags!
Postat i Träning | Comment (0) kommentarer Trackbacks ()

2010-07-24

Dagens kaloriintag...

...slutade på 1600 kcal. Och då kunde jag även unna mig en liten gin och tonic.
Vi har gäster i helgen så en liten drink före maten blev det. Därefter gott citronvatten till middagen medan de andra drack öl och läsk.

Bjöd på en lättvariant av tacopaj med en härlig sallad med bland annat melon och oliver i. Så gott!
Paj mättar något kopiöst så man behöver inte någon stor bit och i stället kan man ta lite mer sallad.
Grabbarna hade köpt ett par chipspåsar men jag höll ut och lät bli att smaka. Kände mig riktigt stolt över mig själv för det. Men jisses vad sugen jag blev till en början. Men när jag väl sagt "nej tack" så var suget som bortblåst!

Dagens måltider och träning:

Powerwalk, 3,6 km på 35 min.
Frukost: gröt, 1 ägg, lite juice och 1 kopp kaffe
Lunch: kyckling i ugn med ris och en ordentlig sallad. Lite sås med charlottenlök till.
Middag: Tajopaj med melonsallad
Övrigt intag: en 2 cl gin o tonic. Ett par bitar choklad till kaffet. Vatten.
Postat i Allmänt | Comment (0) kommentarer Trackbacks ()

2010-07-24

Före

Ni kan ju få en liten bild av hur min käre kropp såg ut innan jag satte igång... Håll till godo :)



Nu ska jag sätta mig och räkna ut dagens kaloriintag. Uppdatering innan natten.
I morgon bitti blir det promenad igen, med förhoppning om att regnet inte står som spön i backen.

Postat i foton | Comment (0) kommentarer Trackbacks ()

2010-07-24

Power walk med GPS

Nu har jag gått min runda igen, och denna gång lånade jag en kompis iphone (gotta have one!!!), som mäter med gps hur lång min runda är och med hjälp av tiden räknar ut hur många kalorier jag förbränt.
Rundan visade sig vara 3,6 km och idag gick jag den på knappt 35 min. Har förbättrat min tid med 10 minuter och jag tycker ännu inte att jag går så fort jag kan utan kan nog pressa fler minuter ju bättre kondis jag får. På dagens tid har jag förbrännt ca 300 kcal.

Det känns så otroligt skönt att röra på sig. Jag måste ta mig i kragen och göra en riktigt bra playlist så jag kan maxa hastigheten ännu mer.

Postat i Träning | Comment (2) kommentarer Trackbacks ()

2010-07-24

Tillbaka från semestervecka, + 2 hg

Vi har varit iväg hela veckan och är nu åter på hemmaplan igen. Det har inte varit någon lätt pärs att hålla diet när man är iväg på olika anläggningar med barnen, där det enda som finns att tillgå är läsk, saft, snabbmat och glass. Det är väl tack vare att vi promenerat och badat så mycket som man lyckats hålla vikten någorlunda.

Det var 2 hg upp sedan i måndags och det får jag ändå känna är okej efter en sådan extremvecka. Jag tror dessutom att jag omvandlat till en hel del muskler i veckan också (muskler väger mer än fett). Vi har säkert gått några mil totalt och dessutom passade jag på att simma några längder när vi var på äventyrsbad. Vi kom hem i går och nu är det sträng diet som gäller igen. Vägning på måndag!

Postat i Allmänt | Comment (0) kommentarer Trackbacks ()

2010-07-19

99.6 kg, -3,4 kg sedan fredagen

Viktdag på viktklubb.se idag och när jag ställde mig på vågen blev jag sååå glad. Under 100 kg!!

Vikt idag: 99.6 kg
viktnedgång totalt: -3.4 kg
Postat i Veckans vikt och mått | Comment (0) kommentarer Trackbacks ()

2010-07-18

Dag 3 summering

Det gick bra med grillningen med svärföräldrarna. Tog lagom portion, valde bort riset mot salladen, valde cola light i stället för öl och tog endast en liten klick tsatsiki. Det blev dock en gin och tonic, vilket jag kunde unna mig då jag haft lågt kaloriintag under dagen.

Så här såg dagen ut:

morgonpromenad i rask takt ca 40 min
frukost: gröt, ägg o kaffe
mellanmål: en mix av banan och melon med kaffe till
lunch: ugnsbakad torsk med örtsås, sparris och grönsallad
mellanmål: en knäckemacka med 1 ostskiva och skivad gurka. kaffe till.
middag: En välkomstdrink (gin o tonic) samt 2 köttgrillspett med sallad och tsatsiki.

Beräknat intag idag: 1600 kcal.

Hur vet jag hur många kalorier jag stoppar i mig?
Jag väger i princip allt och använder mig av
www.viktklubb.se där jag smidigt kan räkna fram kalorierna.
Där kan man också få fram en chablonsiffra på hur många kalorier man förbränt vid träning. Enligt viktklubb går det bra att äta för de kalorierna om man är hungrig. Jag försöker att INTE hamna i den fällan, det är lätt att lura sig själv. Men självklart är det så att man kan äta mer om man förbrukat mer. Vissa dagar kan detta behövas. De flesta inte.

Resten av veckan är vi till och från på resande fot. Det är lite "scary" eftersom jag inte kan veta exakt vad jag stoppar i mig, men det blir en utmaning att försöka mäta med ögat SAMT att beställa mat med hjärnan och inte magen...!

Droppar in igen när jag har möjlighet!

Ha det fint så länge!
Postat i Allmänt | Comment (0) kommentarer Trackbacks ()

2010-07-18

Dag 3

Ställde mig på vågen i morse, 2.5 kg har runnit ur denna kropp. Det går åt rätt håll! Det första som försvinner är ju vätska och för känsliga, så ja, jag har kissat ut en hel del.

Idag har dagen bjudit på en underbar powerwalk. Samma runda som de tidigare två dagarna, men faktiskt 5 min snabbare. Nöjd. Funderar på att utöka rundan då den nu går på ca 40 min. Skulle gärna gå upp mot en timme.

Snart är det lunchdags. Det blir torsk i örtkryddad sås med sparris och en grönsallad. Totalt 360 kcal.

I kväll ska vi grilla med svärföräldrarna. Det ska bli trevligt! Får tänka på att hålla portionen liten bara ;)
Postat i Allmänt | Comment (0) kommentarer Trackbacks ()

2010-07-17

En kvällspromenad på G!

Jag är nöjd med första "heldagen". ca 1300 kcal har jag ätit under hela dagen! Och inte så värst hungrig har jag varit heller.

Så här har dag 2 sett ut:

Morgonpromenad 45 minuter i rask takt
frukost: gröt, ägg o kaffe
mellanmål: banan
lunch: chilimarinerad kotlett med melon och grönsallad
mellanmål: knäckemacka m keso, dill och kaffe
middag: spenatsoppa med ägg

Och efter detta tänkte vi ta oss en kvällspromenad runt byn innan vi sätter oss i soffan och myser framför en film.

Nya tag i morgon, då jag börjar dagen med en härlig powerwalk igen!
Postat i Allmänt | Comment (0) kommentarer Trackbacks ()

2010-07-17

Dag 2

Började morgonen med en underbar promenad i vår fina natur. Ca 45 min powerwalkande blev det.
Testade vågen också och 8 hg har runnit ur mig sedan i går. Vätska, kan jag lova, för jag kände mig riktigt svullen runt anklar och fingrar igår.

Efter promenaden blev det gröt och ägg, och en kopp kaffe, och en massa vatten. Frukosten hamnade på totalt 350 kcal. Jag behöver en ordentlig frukost för att inte falla i fällan resten av dagen. Min tanke är att äta ca 1500-1700 kcal om dagen.

www.viktklubb.se är en sida som jag varit medlem i ett tag och jag började kika lite på det igen. Det är ett bra verktyg för att hålla koll på sina kalorier, och jag får säga att de underlättat sökning av livsmedel och recept sedan sist jag var inne. Rekommenderas!

Snart är det fikadags för familjen, så jag tänkte snabbvärma lite päron i micron till mitt kaffe. Är tyvärr stenfruktsallergiker, men värmer jag en stund i micron så kan jag äta det. Tål i alla fall citrusfrukter, banan och en del exotiska frukter som tur är. Jordnötter och cashewnötter funkar också finfint.

Det roliga med att jag har tagit mig i kragen är att även sambon blivit sporrad, han är i skrivandets stund ute i regnet och SPRINGER!

Klistrar in en tickerfactorybild på mitt mål!


Postat i Allmänt | Comment (0) kommentarer Trackbacks ()

2010-07-16

Första dagen

Dagen då jag bestämt mig för att börja. Att sätta igång på allvar.

Har precis varit ute och gått en runda som jag gissar är ca 3-4 km. För att ha varit helt otränad ett bra tag är det där jag får börja och sedan öka successivt.
Tanken är att jag ska går den här rundan varje morgon när jag vaknat.

Det var otroligt skönt att komma ut och röra på sig. Känna pulsen slå och svetten rinna. Varför är det så svårt att få ändan ur, när det faktiskt är så himla skönt när man väl gör det?

Innan jag varvar ner ordentligt för kvällen blir det också ett gäng situps!

Mitt första delmål (min första utmaning) är -10 kg till semesterns slut. Alltså på 3 veckor och 3 dagar.
Vet att det kan låta mycket men jag vill pressa mig. Jag blir inte ledsen om jag inte når dit, huvudsaken är att jag går ner i vikt och får en bättre kondition! Kroppen får bestämma takten.

<a href="http://www.bloglovin.com/blog/1497180/viktpressaren?claim=g8qcuqcjgpa">Följ min blogg med bloglovin</a>
Postat i Träning | Comment (0) kommentarer Trackbacks ()